Andesteg med hjemmelavet rødkål

Lækker Mortensaftenmiddag

Andesteg, rødkål og brunede kartofler. Det kan da ikke blive meget bedre! Jeg synes, at det er en herlig tradition, og vi får så også lige en lille fornemmelse af jul. Skønt!
Når vi nu taler om jul, fik Ida og jeg sat lyskæder op i haven i dag. Ikke den lange i æbletræet, for der er stadig blade på træet, men lysgrenene og en enkelt kæde kom op.
Tilbage til maden. Jeg har selv lavet rødkålen. Jeg har først lavet den i dag, men den kan sagtens og med fordel laves et par dage i forvejen. Jeg krydrer med lidt allehånde, men det står jo egentlig frit for, hvilke smage man vil bruge. Kartoflerne kan man også sagtens koge og pille dagen før. Så er de lige klar til brug.

Tip: Jeg har investeret i en stor pipette, som man både kan dryppe anden med og suge fedtet op med. Det er en god investering.

 

 

 

 

Andesteg med hjemmelavet rødkål og brunede kartofler
4 pers.

Andesteg 

Ingredienser:
1 andebryststeg
1-2 belle de boscop eller cox orange æbler
10 svesker
Salt 
Peber
7 dl vand

  1. Tænd ovnen på 180 grader.
  2. Skær æblerne ud i tern. Læg dem i en skål sammen med sveskerne og krydr med salt og peber. Fyld æbler og svesker ind i anden.
  3. Læg anden på risten i en bradepande. Drys med salt og peber.
  4. Steg anden i 50 minutter pr. kg. Efter 15 minutter hældes kogende vand i bradepanden.
  5. Dryp anden hver 20. minut med andeskyen.
  6. De sidste 15 minutter sættes ovnen op på 250 grader for at give sprødt skind. Inden, hæld skyen over i en skål gennem en sigte for lige at fjerne de værste urenheder.
  7. Lad anden hvile i 10-15 minutter inden servering.

Rødkål

Ingredienser:
1 mellemstort rødkål
2 spsk ande- eller svinefedt – kan erstattes med smør
2 spsk balsamicoeddike
1 1/2 dl lagereddike
2 spsk sukker
1 1/2 tsk allehånde
3-4 dl ribssaft
3-4 spsk ribsgelé
Salt
Peber

  1. Skær rødkålen op i tynde strimler. 
  2. Smelt fedtstoffet i en stor gryde og vend kålen i det i 4-5 minutter. 
  3. Hæld balsamicoeddiken i og rør rundt, til det er fordampet. 
  4. Tilsæt krydderier, lagereddike og ribssaft.
  5. Lad kålen koge i 3-4 timer.
  6. Smag til med ribsgelé, salt og peber. 
Brunede kartofler
 
Ingredienser:
1 1/5 kg små kartofler
Salt
300 g sukker
50 g smør
  1. Kog kartoflerne med skræl på og lad dem køle af.
  2. Pil kartoflerne.
  3. Smelt sukkeret på lavt blus på en dyb pande.
  4. Når sukkeret er smeltet, tilsættes smørret.
  5. Rør karamel og smør grundigt sammen og tilsæt kartoflerne.
  6. Vend kartoflerne forsigtigt, til de er brunet jævnt og pænt.
Andesauce (eller sovs – der skal være rigeligt af den)
 
Ingredienser:
30 g smør
3 spsk hvedemel
1-2 dl mælk
Andesky
1-2 tsk sukker
Ribsgelé
Kulør – valgfri.
 
  1. Skum fedtet fra andeskyen.
  2. Smelt smørret i en lille gryde.
  3. Når smørret lige er smeltet, piskes hvedemelet i.
  4. Først tilsættes mælken. Pisk godt igennem til opbagningen er helt glat.
  5. Tilsæt derefter andesky og mælk, til saucen har den rette konsistens.
  6. Smag til med salt, peber, sukker og ribsgelé. Giv kulør, hvis du har lyst.