Beef Wellington med pommes Anna

Beef Wellington med pommes Anna

Godt nytår til jer alle. I år valgte vi en stille nytårsfest sammen med yngstebarnet Ida, men det betød bestemt ikke, at vi skulle gå ned på maden. Vi lavede derfor beef Wellington, som simpelthen er forrygende. Dertil fik vi pommes Anna, lækker portvinssauce og broccoli, Idas yndlingsgrøntsag.
Jeg prøvede at lave beef Wellingtonton selv for et par år siden, hvor vi skulle være 12 her i vores lille hus. Peter skulle lave det, men blev syg, og så måtte jeg kaste mig ud i det. Heldigvis fandt jeg en Gordon Ramsay video på YouTube, hvor han forklarer det meget grundigt, og resultatet blev rigtig godt.
Pommes Anna er genialt tilbehør. Jeg har læst en del opskrifter, hvor kartoflerne skal ligge i vand, skal ligge i pres og meget andet. I går skar vi kartoflerne op på mandolinjernet – uundværligt redskab-, lagde dem i springformen, hældte smør på og satte den ind i ovnen. Den blev perfekt, så det behøver ikke være så vanskeligt.Den kan selvfølgelig også forberedes om formiddagen.
Lidt trivi: Man ved ikke helt, hvorfor den hedder beef Wellington. Det har i hvert fald ikke noget at gøre med the Duke of Wellington. Englænderne elsker dog kød svøbt i butterdej, så det er en klassisk engelsk ret. Den bliver serveret for første gang i byen Wellington i New Zealand. Hvornår vides ikke.

 

 

Beef Wellington
8 gode skiver

Ingredienser
1 kg renset oksemørbrad
Olie
750 g champignon
1 pakke Schwartzwaldskinke
Sød sennep
1 pakke frossen butterdej eller 2 pakker frisk
Salt og peber

  1. Oksemørbraden snøres op til en jævn, lige steg
  2. Krydres med salt og friskkværnet peber på hele stegen.
  3. Brunes grundigt af i olie på meget varm pande.
  4. Stegen skal køle af med snoren på. Det er vigtigt!
  5. Læg to stykker film på køkkenbordet og beklæd dem med taglagt skinke.
  6. Sprøjt et tyndt lag sød sennep på skinken og fordel jævnt.
  7. Pil snoren af den afkølede steg og læg den på midten af skinken. (Se billede nedenfor)
  8. Rul til en stram pølse ved hjælp af filmen.
  9. Sæt den på køl.
  10. Rens champignonerne og blend dem fint.
  11. Rist champignonerne meget tørre, så al væden er væk.
  12. Rul butterdejen ud så den passer til stegens længde og lidt ekstra til at folde ind.
  13. Smør de ristede, hakkede champignoner på butterdejen.
  14. Pak stegen ud af filmen og læg den på butterdejen.
  15. Rul så stegen ligner et stort brød. Sørg for at alle samlinger er lukket godt til.
  16. Luk samlinger og ende med penslet æg.
  17. Pensl til sidst hele ‘brødet’ med smeltet smør og krydr med salt.
  18. Stegen bages i 24 minutter ved 200 grader.
Pommes Anna
8 pers.
 
Ingredienser
2 kg bagekartofler
125 g smør
1 kvist rosmarin
Salt
Peber
  1. Kartoflerne skrælles og skæres tyndt ud på mandolinjernet.
  2. Smøret smeltes sammen med rosmarinnålene.
  3. Lægges lagvis i en springform med smør, som dryppes over hvert lag kartoffel.
  4. Cirka midtvejs krydres med salt og friskkværnet peber.
  5. Bages i 25-30 minutter ved 200 grader.