Shepherd’s pie

Shepherd’s pie

 

 

Shepherd’s pie a la Ida

Det er virkelig blevet tid til simremad. Ida lovede i dag at lave mad, og hun ville gerne lave shepherd’s pie eller pirate’s stew, som den også kan hedde, da gulerødderne ligner guldmønter i skattekisten.
Det er en gammel engelsk ret, som oprindeligt blev lavet med lammekød, men vi laver den nu altid med hakket oksekød og så en ordentlig omgang god og let kartoffelmos.
Jeg har for nylig købt krydderiet pimento d’espelette hos Fru Hurup i Lyngby, som er et chilikrydderi, men mildere og mere rund i smagen. Har man ikke det på  lager, kan man enten bruge sød chili eller paprika.
Ida kan godt lide lidt knas på toppen, så hun dryssede et tyndt lag panko over. Panko er japansk rasp, som er lidt grovere end almindelig rasp. Vi køber det i den kinesiske butik i Torvehallerne. Der er også opskrifter på, hvordan man selv laver panko på nettet.

Kødsaucen
6 pers.

Ingredienser

1 kg hakket oksekød
3 små løg
6 gulerødder
4 spsk Worcestershiresauce
3 tsk pimento d’espelette eller alm. paprika
Salt
Peber
2 dåser koncentreret tomatpuré
1 dåse flåede, hakkede tomater
2 dl koldt vand

  1. Hak løgene fint og svits dem i olie i en stor gryde.
  2. Brun kødet grundigt.
  3. Tilsæt Worcestershiresauce, pimento d’espelette, salt og peber. Skræl gulerødderne og skær dem i 1 cm skiver. Hæld dem ned til kødet og brun det hele i 5 minutter.
  4. Derefter tilsættes tomatpuré, flåede hakkede tomater og koldt vand.
  5. Det hele simrer i 15-20 minutter.
  6. Tænd ovnen på 200 grader, så den er klar.

Kartoffelmos
Ingredienser2,2 kg kartofler
3 æggeblommer
2 1/2 mælk eller fløde
80 g smør
Salt
Peber
Rasp eller panko

  1. Skræl kartoflerne og skær dem i grove tern.
  2. Hæld dem i en gryde og dæk med vand. Tilsæt endelig ikke salt, da mosen så vil blive trevlet.
  3. Hæld vandet fra kartoflerne.
  4. Tilsæt æggeblommer, mælk, smør, salt og peber og mos kartoflerne.
  5. Til sidst samles det hele i et ildfast fad. Kødsaucen nederst og et låg af kartoffelmos øverst.
  6. Ida dryssede derefter et tyndt lag rasp eller panko over mosen for at få lidt knas.