Fransk landbrød

Fransk landbrød med Goldblume


Jeg elsker at bage både kager og brød. Lørdag aften skulle vi have en god ven til middag, så et godt brød var lige, hvad vi skulle bruge. Jeg har brugt mange kogebøger gennem årene, men jeg er blevet særlig glad for Rikke Grybergs bog om brød. Hun har udviklet sine egne surdeje, som ikke tager 10 dage at lave for så bare at stå på køkkenbordet og mugne. De skal stå tre dage i køleskabet og er rigtig gode. Derudover kan hun nogle tricks omkring grader og damp, som jeg har taget til mig.

For mange år siden købte jeg, ligesom rigtig mange andre, en hævekurv, for det skulle man da have. Første gang jeg brugte den, hang dejen fast og ville ingenting. Derefter røg den bare op på hylden, og jeg brugte den ikke igen, indtil jeg læste Rikke Grybergs bog. Nu bruger jeg den rigtig meget. Det giver et fantastisk slutresultat. Det hele handler om at drysse nok mel i, så dejen kan slippe. Så får man til gengæld det flotteste brød ud af det.
Siden da har jeg bagt dette brød rigtig mange gange, og min seneste udgave har jeg bagt med rugmel, en hvedetype, der hedder fintsigtet Goldblume fra Lammehave Økologi og hvedemel. Det giver et meget lækkert og holdbart brød.

Ingredienser

5 dl koldt vand
30 g gær
15 g salt
1 spsk honning
2 spsk olie
200 g rugmel
200 g halvgrov mel
200 g hvedemel

  1. Vand, gær og salt røres sammen, til gæren er opløst. 
  2. Derefter tilsættes olie og honning. 
  3. Melet hældes i røreskålen. 
  4. Dejen skal æltes i 10 minutter. 
  5. Jeg giver det næsten altid mere hvedemel end angivet. 
  6. Efter 10 min. i røremaskinen tjekker jeg, om dejen slipper eller lige skal have lidt ekstra mel. 
  7. Jeg ælter den til en ensartet kugle og lægger den tilbage i røreskålen i en halv time.
  8. Efter en halv time lægger jeg dejen over i hævekurven.
Melstrøet hævekurv
Dejen sat til hævning
  1. Dejen hæver i 1-2 timer i hævekurven under et klæde. 
  2. Ovnen skal varmes op til 250 grader. 
  3. Når dejen når op til kanten, hælder jeg den meget forsigtigt over på en bageplade med bagepapir, hælder en kop vand i en bradepande på bunden af ovnen og sætter brødet ind. 
  4. Sluk ovnen i 5 minutter, tænd igen på 200 grader. 
  5. Brødet skal bage 25-30 minutter og lyde hult, når du banker på bunden.
Dejen hældes forsigtigt ud af bagekurven
og over på bagepladen.

 

Det færdige resultat
 
Brød i skiver, som holder 2-3 dage