Ølandsbrød med brown ale og honning

Tredje indslag fra IRMA’s madmesse. Den første stand, vi løb ind i, var fra Knuthenlund, hvor de havde forskellige meltyper repræsenteret. Jeg blev anbefalet at købe sigtet ølandshvede, sigtet spelt og fuldkornsspelt. Knuthenlund producerer økologisk mel af gamle melsorter. Kernerne formales forsigtigt på stenkværn, hvor melet ikke varmes op under processen. Herved bevares flest mulige naturlige vitaminer, mineraler og antioxidanter i det færdige produkt.

Knuthenlunds stand på IRMA’s madmesse: http://knuthenlund.dk

Jeg har i dag bagt et brød af den sigtede ølandshvede med brown ale og honning i. Jeg kunne have valgt at langtidshæve det, men jeg skulle bruge det her til aften, så jeg brugte 30 g gær. Hvis det skulle have stået hen over natten, ville jeg kun have givet det 10 g gær og så ladet det stå i køleskabet til en time før, det skulle bages.

Brødet får en dejlig sprød skorpe og en mørk, lidt tæt krumme. Er rigtig godt til mad og ost. Forestiller mig også, at det bliver rigtig lækkert ristet med honning på.

Ølandsbrød med brown ale og honning.

Ølandsbrød med brown ale og honning

Ingredienser:

  • 30 g gær
  • 4 dl koldt vand
  • 2 dl brown ale
  • 2 spsk honning
  • 15 g havsalt
  • 700-800 g sigtet ølandshvede
  1. Opløs gæren i det kolde vand.
  2. Rør øl, honning og havsalt i.
  3. Tilsæt mel, til dejen lige hænger sammen.
  4. Jeg rørte på røremaskine i 8 minutter.
  5. Lad dejen hvile i skålen i 30 minutter.
  6. Dejen er lidt blød, så jeg ville godt holde lidt styr. Jeg brugte en rektangulær hævekurv, men man kan også bruge en rugbrødsform. Lad dejen hæve til dobbelt størrelse.
  7. Tænd ovnen på 250 grader og stil en lille bradepande i bunden af ovnen.
  8. Hæld dejen forsigtigt ud på en bageplade.
  9. Sæt brødet i ovnen og hæld 2 dl koldt vand i den varme bradepande.
  10. Sluk ovnen i 5 minutter og lad derefter brødet bage i ca. 30 minutter ved 200 grader.

TIP: Jeg bruger altid stegetermometer, når jeg bager brød. Franskbrødstyper skal være 100 grader i kernetemperatur. Rugbrød skal være 96 grader.