Softkernerugbrød

Softkernerugbrød – godt til både morgenmad og frokost

Vi fejrede Idas fødselsdag i dag med brunch til hele familien. Egentlig havde jeg besluttet mig for, at jeg havde lavet den sidste brunch, for det er et kæmpe arbejde og lidt tidligt på dagen, men Ida ville rigtig gerne, så vi kastede os ud i det.
Vi lavede naturligvis pølser, bacon og røræg. Masser af lækker ost og pålæg – heriblandt Peters hjemmelavede rullepølse – græsk yoghurt med müsli og akaciehonning, hjemmebagte boller og rugbrød. Dagen blev sluttet af med en othellolagkage og lagkage med hvid chokolademousse og mandelmarengsbunde. Mere herom senere. Resultatet var, at vi dårligt kunne rokke med ørerne.
I dag får I opskriften på rugbrødet. Det skal sættes i gang et par dage før, hvor du skal lave en surdej. Ikke en af de surdeje som konsekvent går galt, men en mere sikker én af slagsen.

Softkernerugbrød

 


Softkernerugbrød
1 stk – ca 18 skiver

Ingredienser
Surdej:
100 g hvedemel
100 g grahamsmel
1 spsk honning
1 dl lunkent vand
1 dl surmælksprodukt
2 g gær
Rugbrød:
3 1/2 dl lunkent vand
1 spsk mørk sirup
1 dl kærnemælk (som også kan bruges i surdejen)
20 g gær
15 g salt
100 g surdej
100 g rugmel
210 g hvedemel
65 g havregryn
65 g hørfrø
200 g solsikkekerner
Sesamfrø til toppen

Surdej:

  1. Bland alle ingredienserne sammen.
  2. Hæld over i en lukket beholder.
  3. Lad den stå i mindst to dage i køleskabet.
  4. Holder op til 14 dage.
Rugbrød:
  1. Bland vand, sirup, kærnemælk, gær, salt og surdej sammen i en røreskål.
  2. Tilsæt rugmel, hvedemel, havregryn, hørfrø og solsikkekerner.
  3. Rør dejen i et kvarters tid.
  4. Hæld dejen i en rugbrødsform og lad den hæve i 3 timer, til den kigger op til kanten af formen.
  5. Tænd ovnen på 250 grader. Stil en tom bradepande på bunden af ovnen.
  6. Drys sesamfrø oven på brødet. Stil rugbrødet ind i ovnen. Hæld en kop koldt vand i bradepanden. 
  7. Sluk ovnen i 5 minutter og tænd derefter ovnen på 190 grader.
  8. Sæt et elektronisk stegetermometer i midten af brøden. Når brødet har nået en kernetemperatur på 96-98 grader, er brødet færdigt. Det tager ca. 30-35 minutter.
  9. Tag brødet ud af formen og sæt det fem minutter i ovnen, for lige at give hele brødet en sprød skorpe.
  10. Lad det køle af på en bagerist.