De allerbedste fastelavnsboller

I min allerførste klasse i Virum havde jeg en elev, hvis mor hvert år bagte fastelavnsboller til alle tre døtres klasser, og de var himmelske! Efter flere års intens plageri lykkedes det mig at få fingre i opskriften. De sidste 10 år har vi holdt fastelavn for alle vennerne og deres børn, og hvert år bager jeg et hav af fastelavnsboller, som er væk, når selskabet fordufter. De er lækre og luftige med den helt rigtige mængde creme. Jeg var noget i tvivl, om jeg skulle poste opskriften, da den har været en velbevaret hemmelighed i alle årene, men her kommer den så.

Fastelavnsboller

Fastelavnsboller

24 stk.

Ingredienser

Dej:

  • 100 g smør
  • 1 dl sødmælk
  • 1 dl piskefløde
  • 75 g gær
  • 1 stort æg
  • 1/2 dl sukker
  • 2 tsk vanillesukker
  • 1 tsk fint salt
  • ca. 500 g hvedemel

Vanillecreme

  • 3 store æg
  • 1/2 dl sukker
  • 1 spsk vanillesukker
  • 1 1/2 spsk maizena
  • 2 dl sødmælk
  • 1 1/2 dl fløde
  • 25 g smør til pensling
  • Flormelis og hollandsk kakao til glasur
  1. På dagen eller dagen før laves vanillecremen.
  2. Pisk æg, maizena, sukker og vanillesukker sammen i en tykbundet gryde, til det er helt glat.
  3. Pisk sødmælk og fløde i.
  4. Varm cremen op på lav varme og hyppig omrøring. Hvis cremen er ved at skille, skal du hurtigt give den lidt kold mælk. Så samler den sig igen.
  5. Stil cremen til afkøling.
  6. Til dejen smeltes smørret.
  7. Pisk mælk og piskefløde i smørret. Det er vigtigt, at du pisker.
  8. Når blandingen har håndtemperatur, smuldres gæren i, og der piskes grundigt.
  9. I en stor røreskål piskes æg, sukker, vanillesukker og salt sammen.
  10. Pisk væden i.
  11. Tilsæt halvdelen af hvedemelet og pisk grundigt.
  12. Rør eller pisk resten af melet i og stil til hævning i 30-40 minutter. Endelig ikke mere, da der er meget gær i.
  13. Tænd ovnen på 200 grader.
  14. Del dejen i to kugler og rul dejen ud til en dejplade på 30×40 cm.
  15. Skær dejen ud i kvadrater på 10 cm.
  16. Læg en skefuld creme på midten og fold dejen henover. Sørg for at trykke dejen godt sammen om cremen, så den ikke løber ud under bagningen. Læg bollen på bagepladen med samlingen nedad.
  17. Læg et viskestykke over og lad bollerne efterhæve i 15 minutter.
  18. Sæt pladen midt i ovnen og lad dem bage i 12-15 minutter, til de er hævet fint og har en smuk, lysebrun farve.
  19. Smelt smørret og pensl bollerne lige så snart, de kommer ud af ovnen.
  20. Når bollerne er afkølet, pyntes de med chokoladeglasur.