Tarte tatin

Tarte tatin

Endnu et indlæg med fransk inspiration. Vi var en tur i Avallon lørdag for at opleve markedet og byen. En herlig by, hvor vi fik en fantastisk frokost hos Dame Jeanne på Grande Rue. Det kan klart anbefales. Peter fik en quiche lorraine, som har var svært tilfreds med. Pigerne og jeg fik andelår med oliven og kartoffelgratin. Det var en fornøjelse. Det hele var så godt, så vi også måtte have desssert. Ida fik isdessert, jeg gik citrontærte, og Peter og Anne fik tarte tatin.

Da vi kom hjem, måtte vi prøve at lave tarte tatin selv. Det var ikke så nemt, men resultatet var fantastisk. Kodeordene er tålmodighed og lidt snilde. Og så skal du have en pande, som kan tåle at komme i ovnen samt et fad som passer til pandens omkreds, da kagen til sidst skal vendes ud på et fad.

_______________________________________________________________

Tarte tatin

8-10 pers.

  • 300 g mel
  • 150 g koldt smør
  • 2 æg
  • 3 tsk sukker
  • 1 1/2 kg mellemstore æbler
  • Saft af en citron
  • 175 g smør
  • 400 g sukker
  1. Først laves mørdejen. Mel og koldt smør smuldres, så det ligner revet ost.
  2. Tilsæt sukker.
  3. Samles med de sammenpiskede æg.
  4. Alternativt samles det hele i en foodprocessor.
  5. Læg dejen i film og læg den i køleskabet i en times tid.
  6. Skræl æblerne, halver dem og fjern kernehuset.
  7. Læg æblerne i koldt vand og pres saften af en citron ned i vandet, så æblerne ikke bliver brune.
  8. Smelt sukkeret på en pande, som kan tåle at komme i ovnen.
  9. Når sukkeret er lysebrunt, tilsættes smørret.
  10. Bland sukker og smør grundigt, inden du lægger de halve æbler ned i karamellen. De skal dække hele panden og gerne lægges i flere lag. De skal lægges med den buede side ned i sukkeret. Lad panden stå på medium varme og lad karamellen bruse forsigtigt op mellem æblerne, til væsken fra æblerne er dampet væk. Det er svært at give en tid, men æblerne skal være lidt møre og lidt brune.
  11. Tænd ovnen på 220º.
  12. Rul mørdejen ud.
  13. Når æblerne er klar, tages panden af varmen.
  14. Mørdejen trykkes forsigtigt ned langs kanten af panden. Pas på fingrene!
  15. Sæt panden i ovnen og lad tærten bage i 20-25 minutter.
  16. Og så er det, at man skal have is i maven. Når mørdejen er færdigbagt, skal panden ud og stå i 15-20 minutter, så karamellen kan få lov til at sætte sig uden at den sætter sig fast i panden. Og så er det vupti – rundt, og du har den mest fantastiske kage. Vi spiste creme fraiche til, da kagen er sød og godt kan bruge lidt modspil. Hvis man ikke kan få det sødt nok, så er flødeskum fantastisk.